Τι χρειαζόμαστε για την παρατήρηση πουλιών

Πολλοί φίλοι μας που ενδιαφέρονται για την παρατήρηση των πουλιών μας ρωτάνε για κιάλια, τηλεσκόπια και βιβλία για τα πουλιά.

Ακολουθούν μερικά βασικά για να ξεκινήσουμε:

α) Οδηγός αναγνώρισης πουλιών

Ο καλύτερος οδηγός και πολύ φθηνός είναι αυτός που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Περιλαμβάνει όλα τα πουλιά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και όλης της Ευρώπης και είδη της Μέσης Ανατολής ή της Βόρειας Αφρικής. Τα σχέδια και οι οδηγίες είναι επαρκή για την αναγνώριση.

11904749_1680811045497490_2906378903158941735_n.jpg

Περισσότερα και για να το προμηθευτείτε : https://www.ornithologiki.gr/el/enhmerwsh-ekpaideush/enimerosi/yliko-enimerosis-ekdoseis/148-2

β) Κιάλια

  • Δεν παίρνουμε κιάλια με ζούμ – έχουν μειωμένη φωτεινότητα.
  • Δεν παίρνουμε κιάλια με μεγέθυνση μεγαλύτερη από 10Χ – η εικόνα δεν είναι σταθερή και κουνιέται λόγω της μεγέθυνσης.
  • Οι αντικειμενικοί φακοί πρέπει να είναι σχετικά μεγάλοι για να μπαίνει μεγαλύτερη φωτεινότητα. Αντικειμενικοί είναι οι μπροστά φακοί. Στα κιάλια γράφονται δύο αριθμοί. Ο πρώτος δείχνει την μεγέθυνση και ο δεύτερος την διάμετρο του αντικειμενικού φακού σε χιλιοστά. Το άριστο είναι περίπου 10Χ50 ή στα καλής ποιότητας 10Χ42.
  • Αποφεύγουμε τα κιάλια με εξωτερικό μηχανισμό για την κίνηση των προσοφθάλμιων φακών- χαλάνε πολύ εύκολα και τελικά φτάνουμε να βλέπουμε διπλό είδωλο. Καλύτερα να είναι εσωτερικός ο μηχανισμός κίνησης των φακών.

Καταγραφή.JPG

Εξωτερικός μηχανισμός για την κίνηση των προσοφθάλμιων φακών

Καταγραφή3.JPG Εσωτερικός μηχανισμός

γ) Τηλεσκόπιο

  • Δεν πρέπει ο αντικειμενικός φακός να είναι κάτω από 60 χιλιοστά. Καλύτερα να είναι πάνω από 75.
  • Ο τρίποδας πρέπει να είναι σχετικά βαρύς  για να μην κουνιέται το τηλεσκόπιο. Δεν είναι κατάλληλοι οι ελαφριοί τρίποδες των φωτογραφικών μηχανών.
  • Η κεφαλή του τρίποδα, όπου προσαρμόζεται το τηλεσκόπιο, πρέπει να είναι κεφαλή βίντεο, με λαβή για να περιστρέφεται εύκολα ομαλά ακολουθώντας την κίνηση του πουλιού, και όχι κεφαλή για προσαρμογή φωτογραφικής μηχανής που κλειδώνει σταθερά.

Το τηλεσκόπιο είναι κάτι που θα πάρει κανείς μετά από αρκετό διάστημα. Με τα κιάλια και την βοήθεια του οδηγού στο πεδίο θα μάθει πρώτα να αναγνωρίζει τα βασικά είδη από τα σχέδια, τα χρώματα, την συμπεριφορά, το πέταγμα κλπ. Θα εξοικειωθεί με το μέγεθος και θα μπορεί να συγκρίνει με βασικά είδη που βλέπουμε συχνά. Το τηλεσκόπιο χρειάζεται σε μεγάλους υγροτόπους και για ειδικές παρατηρήσεις αρπακτικών πουλιών. Όταν πετάνε είναι σχετικά δύσκολος ο εντοπισμός και η εστίαση. Προτείνουμε να πάρετε τηλεσκόπιο μόνο μετά από πολλούς μήνες ενασχόλησης με την παρατήρηση.

Μην παρασύρεστε από τον εξοπλισμό. Οι ώρες στο πεδίο έχουν την μεγαλύτερη σημασία και αυτές προσφέρουν ευχαρίστηση.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Φωτογραφία κορυφής: Από τις γιορτές πουλιών, Οκτώβριος 2007, στο παρατηρητήριο της Αγαθούπολης. Οι γιορτές πουλιών οργανώνονται από την Ορνιθολογική και το ευρωπαϊκό τμήμα της διεθνούς ένωσης των οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International, κάθε Οκτώβριο, με την ευκαιρία της φθινοπωρινής μετανάστευσης.