Η βιοποικιλότητα δεν είναι αλλού

Έβαλα αυτές τις φωτογραφίες φιδαετών στην σελίδα του χωριού μου και κάποιοι, κάτω από τον πλάτανο της πλατείας, λένε ότι ο ορνιθολόγος τα παραλέει και ότι μόνο ένας αετός πετάει πάνω από το χωριό. Πριν μερικά χρόνια θα έλεγαν: “Αποκλείεται, δεν υπάρχει αετός στο χωριό”.

 Δεν πρόκειται γι’ αυτό που είχε πει ο Ιησούς : “οὐδεὶς προφήτης δεκτός ἐστιν ἐν τῇ πατρίδι αὐτοῦ”. Παρόμοια το είχε πει και ο Μωάμεθ πριν να επανέλθει και να κατακτήσει διά πυρός και σιδήρου την άπιστη πόλη όπου γεννήθηκε. Δύσκολο να πείσεις τους συντοπίτες σου, που σε ξέρουν από μικρό.

Αυτό όμως που με ενδιαφέρει είναι το ερώτημα: γιατί σε όλη την Ελλάδα πιστεύουν ότι κάπου αλλού είναι καλύτερα; Πιστεύουν παντού ότι κάπου αλλού είναι η άγρια φύση και κάπου αλλού βρίσκονται οι σημαντικότερες περιοχές για την βιοποικιλότητα. Και ακριβώς σε αυτό βρίσκεται το μεγάλο λάθος.

Οι σημαντικότερες περιοχές για την βιοποικιλότητα είναι οι εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις. Οι πρώην αγροτικές εκτάσεις γύρω από χωριά, στην ημιορεινή και ορεινή ζώνη, έχουν λογγώσει (λόγγος: πυκνός αδιαπέραστος θαμνώνας πουρναριών και άλλων αειφύλλων – πλατυφύλλων).

Στην φάση της μετάβασης των αγρών σε θαμνώνα και δάσος, όπου υπάρχουν ακόμα ανοίγματα τα οποία διατηρούνται με την εναπομένουσα εκτατική κτηνοτροφία, η βιοποικιλότητα είναι πολύ υψηλή, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην δομή της βλάστησης. Αν η κτηνοτροφία μειωθεί κι άλλο και αν οι τελευταίες αγροτικές εκτάσεις εγκαταλειφθούν θα οδηγηθούμε σε πύκνωση των θαμνώνων και σε μείωση του αριθμού των ειδών.  Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες στον Γιώργη, τον Βαγγέλη, τον Μαρίνη και τους άλλους που βόσκουν ακόμα μικρά κοπάδια και στον μπαρμπα – Θοδωρή που δένει το γαϊδούρι του σε διαφορετικά πρώην χωράφια γύρω από το χωριό. 

Αν είσαι από μια περιοχή πού βρίσκεται ανάμεσα σε ρεματιές, λόφους και βουνά, να είσαι σίγουρος ότι λίγα έχει να ζηλέψει από τα πιο απρόσιτα βουνά. Και αν προσέξεις, διατηρώντας την δομή του τοπίου, αποφύγεις την διάνοιξη νέων δρόμων και τα δηλητηριασμένα δολώματα, στις επόμενες δεκαετίες θα δεις να ξαναέρχεται ο χρυσαετός, ο πετρίτης και πολλά άλλα είδη που φαντάζουν εξωτικά. 

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Τρεις φιδαετοί γυροπετούν πάνω από το Λευκοχώρι