Αεροπλάνα και drone ενοχλούν σοβαρά πάνω από υγροτόπους

Στις 7/3/2022 πάνω από τον υγρότοπο της Επανομής πετούσαν για 2 – 3 ώρες πυροσβεστικά αεροπλάνα που έκαναν εκπαίδευση.

Αφού λάμβαναν νερό στην θάλασσα, το έριχναν πάλι σε άλλη θέση και μετά έκαναν βόλτες πάνω από τον υγρότοπο.

Αποτέλεσμα: τα πουλιά ήταν ανήσυχα και τα φοινικόπτερα (φλαμίγγο) έφυγαν. Νομίζω ότι είναι αυτά που είδα το απόγευμα στον κοντινό μικρό Υγρότοπο Έλος Παλιούρια.

Η Μονάδα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής Κεντρική Μακεδονίας είχε ενημερώσει παλαιότερα την μοίρα στων αεροσκαφών να αποφεύγουν τον υγρότοπο του Αγίου Μάμα, όπου συνήθιζαν να πηγαίνουν. Και εκεί όμως είχα δει αεροπλάνα πριν τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται ότι τα φοινικόπτερα είχαν φωλιάσει στον Άγιο Μάμα, το 2020.

Επικοινώνησα με την αεροπορική βάση. Εξήγησα δύο φορές το πρόβλημα και επισήμανα και τον κίνδυνο πρόσκρουσης με πουλιά που μπορεί να είναι σοβαρό και για το αεροπλάνο. Το σημείωσε το γραφείο επικοινωνίας και το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Επικοινώνησε την επόμενη ημέρα ο υπεύθυνος ασφάλειας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει την ευθύνη και για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, και μου είπε ότι υπάρχει κανονισμός αποφυγής των υγροτόπων από το 2014 και θα φροντίσουν το θέμα, γνωστοποιώντας το σε όλους τους ιπτάμενους.  

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει με τα drone τα οποία πρέπει να έχουν άδεια για να πετάξουν πάνω από υγροτόπους. Πολύ συχνά πετούν drone πολύ χαμηλά πάνω από υγροτόπους δημιουργώντας όχληση και αναγκάζοντας τα πουλιά να μετακινούνται (όπως έχουμε δει σε βίντεο με φοικικόπτερα στον Άγιο Μάμα αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις). Αυτό είναι εμφανές σε πολλά βίντεο που κυκλοφορούν με περηφάνεια ορισμένοι. Προφανώς πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες σε όσους πετούν drone χωρίς άδειας ή, στην περίπτωση που διαθέτουν άδεια,  αν διαπιστώνεται ότι έχουν προκαλέσει όχληση.  

Ένα δίδαγμα: Οι μικροί υγρότοποι κοντά σε μεγάλους έχουν μεγάλη αξία ως καταφύγιο για πολλές παρόμοιες περιπτώσεις αλλά και ως εναλλακτικές θέσεις διατροφής.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Στην φωτογραφία κορυφής μερικά από τα 80 φοινικόπτερα που κατάφυγαν από την Επανομή στο έλος Πάλιουρων.

Ζευγάρι καλαμοκανάδων στην Επανομή (7/3/2022)

Και μια επισήμανση: Σημειώνεται ότι για πτήσεις drone «σε περιοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας» «απαιτείται ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και από την κατά λόγο αρμοδιότητας Δημόσια Υπηρεσία» (Απόφαση Αριθμ. Δ/ΥΠΑ/21860/1422, ΦΕΚ 3152-Β-2016, Κανονισμός – γενικό πλαίσιο πτήσεων ΣμηΕΑ – Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, άρθρο 19). Το ότι η απόφαση δεν γράφει σωστά την λέξη «περιβαλλοντική» δείχνει ότι η ΥΠΑ έχει πλήρη άγνοια, αν και θα έπρεπε να γνωρίζει αφού ασχολείται με τα πουλιά και τα αεροδρόμια και οι υπάλληλοι εκεί θα έχουν διαβάσει, φαντάζομαι σωστά, την λέξη πολλές φορές. Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση των κανόνων από το ΥΠΕΝ και τον οργανισμό που έχει την ευθύνη των Προστατευόμενων Περιοχών – ΟΦΥΠΕΚΑ.