Η άκρη του νερού ο πιο σημαντικός τόπος για την φύση

Αυτός ο μικρός δενδροβάτραχος ολοκληρώνει την διαδικασία της μεταμόρφωσης. Από γυρίνος γίνεται ώριμος βάτραχος. Έχουν μαραθεί τα βράγχια και αναπνέει πλέον με πνεύμονες. 

Καθώς μπορεί να αναρριχάται και να ζει και ανεξάρτητα από το νερό, όπως και οι φρύνοι, θα μετακινηθεί σε απόσταση που μπορεί να φτάνει το ένα χιλιόμετρο από το μέρος που γεννήθηκε (οι φρύνοι μετακινούνται πολύ περισσότερο – αλλά δεν αναρριχώνται).

Αν περάσεις δίπλα από το νερό αυτήν την περίοδο υπάρχει πιθανότητα να πατήσεις πολλούς νεαρούς δεντροβάτραχους και φρύνους. Αυτό με τα πόδια. Αν είσαι με αυτοκίνητο σίγουρα θα πατήσεις δεκάδες. 

Πολλοί απορούν και αναρωτιούνται: “Μα πώς βρέθηκαν εδώ αυτά τα βατραχάκια;” 

Δεν αναρωτιούνται πως βρέθηκαν αυτοί. 

Ας ρωτήσουν λοιπόν τους παράγοντες της περιοχής που κάνουν έργα ανάδειξης των υγροτόπων φτιάχνοντας αυτοκινητόδρομους ακριβώς στην άκρη του νερού. Είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Κανένας δρόμος δεν πρέπει να διανοίγεται πολύ κοντά στο νερό. Οι ζώνες δίπλα στο νερό πρέπει να παραμένουν ανεπηρέαστες. Οι μόνες συμβατές δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφία και η παρατήρηση της φύσης.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας