Καλαμοκανάδες, άνθρωποι και τσακάλια στην Γιάλοβα

Οι καλαμοκανάδες στην Γιάλοβα δεν βρίσκουν τόπο να φωλιάσουν.

Στα μέσα του Απρίλη είχαν αρχίσει να κατασκευάζουν τις φωλιές τους. Το κάθε ζευγάρι ξεχώριζε από την ομάδα, έβρισκε μία τούφα από κατεστραμμένα, από την αύξηση της αλατότητας, βούρλα της θάλασσας (Juncus maritimus) και δοκίμαζε θέσεις όπου θα μπορούσαν να γεννήσουν τα αυγά τους. Δίπλα σε ρηχά νερά, για να μπορούν να περπατούν εκεί οι νεοσσοί τους, αλλά και μακρυά από την ακτή για να μην τους φτάνουν οι θηρευτές.  

Η θέση που είχαν επιλέξει οι καλαμοκανάδες για τις φωλιές. Σήμερα αποξηραμένη.

Μέσα στη μεγάλη εβδομάδα συνέχιζαν ακόμα τα ζευγαρώματα. Δεν είχαν υπολογίσει όμως καλά. Η στάθμη έπεσε και τα ρηχά νερά με τις τούφες από τις ρίζες των βούρλων έδωσαν την θέση τους σε ένα λασποτόπι. Λασποτόπι κατάλληλο για να βρίσκουν τροφή, αλλά όχι για να φωλιάσουν.

Έτσι, μαζεύονται όλοι μαζί και μετακινούνται από τον ένα τόπο στον άλλον. Άφησαν τα ζευγαρώματα και κινούνται πλέον σε ομάδα, 34 καλαμοκανάδες, όλοι μαζί. Πού και πού κάποιο ζευγάρι ξεχωρίζει και ψάχνει μήπως υπάρχει τόπος για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Μάταιος όμως κόπος. Καθώς τα λασποτόπια ξεράθηκαν και άλλο, τα τσακάλια μπορούνε να πλησιάσουν τα μέρη που πριν ήταν απρόσιτα για αυτά. Οι καλαμοκανάδες όπως και όλα τα άλλα υδρόβια είδη μαζεύονται το βράδυ στο κέντρο του υγροτόπου, στην θέση με την πιο δύσκολη πρόσβαση για τα θηλαστικά.

Τσακάλι, δίπλα στην ομάδα των καλαμοκανάδων.

Τα νερά χαμηλώνουν γιατί υπήρξε μια ανθρώπινη παρέμβαση, πριν από δεκαετίες, για την αποξήρανση της λιμνοθάλασσας. Αυτή απέτυχε, γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι δεν είχαν υπολογίσει καλά, αλλά τα αποστραγγιστικά κανάλια ακόμα παροχετεύουν το νερό στην θάλασσα, αντί για τον υγρότοπο. Τα περισσότερα υδρόβια είδη που είναι παρόντα δεν φωλιάζουν πλέον.

Η φυσική ανάκαμψη του πληθυσμού του τσακαλιού είναι μια πρόσθετη πίεση.

Θα τα έβαζε κάποιος με τα τσακάλια και τις αλεπούδες όμως, όταν γνωρίζει τον βασικό αίτιο;

Είναι επιτακτική ανάγκη ο υγρότοπος να αποκατασταθεί ως προς την δομή και την λειτουργία του. Το πρώτο και κύριο ζήτημα είναι η στάθμη του νερού.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Το βίντεο που ακολουθεί είναι στην θέση όπου παρατηρήθηκε το τσακάλι. Πίσω δεξιά φαίνεται, με την αποκάλυψη του πυθμένα, η τάση να αποξηρανθεί εντελώς το έλος. Αν η στάθμη πέσει πολύ ακόμα θα πεθάνουν τα ψάρια στο έλος από έλλειψη οξυγόνου, αύξηση αλατότητας και αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.

2 σκέψεις σχετικά με το “Καλαμοκανάδες, άνθρωποι και τσακάλια στην Γιάλοβα

  1. […] ήταν ότι η πτώση της στάθμης έκανε πιο εύκολη την προσέλευση των τσακαλιών βαθύτερα στον υγρότοπο. Τα υδρόβια και παρυδάτια […]

  2. […] ήταν ότι η πτώση της στάθμης έκανε πιο εύκολη την προσέλευση των τσακαλιών βαθύτερα στον υγρότοπο. Τα υδρόβια και παρυδάτια […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.