Επιθυμία 1 (Χέγκελ – Λάο Τσε)

Η κουκουβάγια της Αθηνάς πετάει μονάχα το σούρουπο

είπε ο Χέγκελ, στο τέλος της ζωής του.

Αυτός που απαλλάχθηκε για πάντα από τις επιθυμίες

μπορεί να δει τις μυστικές ουσίες

είπε ο Λάο Τσε, που γεννήθηκε μ’ άσπρα μαλλιά.

Τίποτα σωστότερο

Τα γράψανε όμως γέροι

Κανέλλος Κουτσομύλης

……………………………………………..

«Η φιλοσοφία έρχεται πάντα πολύ αργά. Σαν σκέψη του κόσμου, η φιλοσοφία εμφανίζεται όταν η πραγματικότητα έχει ήδη ολοκληρώσει και αποτελειώσει την διαδικασία της ίδιας της τής διαμόρφωσης. Μόνο όταν ωριμάσει η πραγματικότητα παρουσιάζεται το Ιδεώδες απέναντι στο Πραγματικό. Τότε, αφού συλλάβει τον πραγματικό κόσμο στην ουσία του, τον ανασυνθέτει υπό τη μορφή ενός πνευματικού βασιλείου. Όταν λοιπόν η φιλοσοφία ζωγραφίζει γκρίζο πάνω στο γκρίζο, μία μορφή της ζωής γέρασε, και αυτή την μορφή που γέρασε, τα γκρίζα χρώματα της φιλοσοφίας δεν μπορούν να την κάνουν να ξανανιώσει. Μόνο όταν πέσει το δειλινό αρχίζει να πετάει η γλαύκα της Αθηνάς…»

Γκέοργκ Χέγκελ: Βασικές κατευθύνσεις της φιλοσοφίας του δικαίου. Το έγραψε ο Χέγκελ 51 χρονών. Παρατίθεται εδώ όπως το αποδίδει ο αγαπημένος μας Κώστας Παπαϊωάννου στο: Φιλοσοφία και Τεχνική, ο διάλογος Μάρξ – Χεγκελ (ΙΙ) (Εναλλακτικές Εκδόσεις) 

«Αυτός που απαλλάχθηκε  για πάντα από τις επιθυμίες μπορεί να δει τις μυστικές ουσίες· αυτός που δεν απαλλάχτηκε ποτέ από τις επιθυμίες βλέπει μόνο τ’ αποτελέσματα.»

Λάο Τσε: Ταο Τε Τσινγκ (1,3). Από τις πολλές διαθέσιμες μεταφράσεις των κινεζικών ιδεογραμμάτων διαλέξαμε αυτήν του Σωκράτη Σκαρτσή (Εκδ. Καστανιώτης)