Για τα νεκρά φοινικόπτερα στην λ/θ του Αγίου Μάμα και για την μετανάστευση των πουλιών

Για τα φοινικόπτερα που πέθαναν στον Άγιο Μάμα, το πιο πιθανόν από μολυβδίαση από τα σκάγια που καταπίνουν.

Οι περισσότεροι τα ονομάζουν φλαμίνγκο και στον πληθυντικό μερικοί τα λένε φλαμίνγκος, για να υποδηλώσουν ότι γνωρίζουν και αγγλικά. Η ελληνική λέξη από την εποχή του Αριστοτέλη είναι φοινικόπτερα. Από την ελληνική λέξη προέρχεται και το επιστημονικό όνομα του είδους (Phoenicopterus roseus).

Στην συζήτηση όπου συμμετείχα οι ερωτήσεις περιστράφηκαν και γύρω από την μετανάστευση των πουλιών.

Προηγείται ένα βίντεο σπό την περιοχή την λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, στην Χαλκιδική.

Ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει πως γίνεται η ενόχληση των πουλιών από τα Drones. Μετά από την κατακραυγή αποσύρθηκε αλλά υπάρχουν στο διαδίκτυο αποσπάσματα. Από πολλά κανάλια μεταδίδονται πολλές φορές παρόμοιες εικόνες. Εντυπωσιακές αλλά με εμφανή την όχληση.

Για τον λόγο αυτό απαγορεύονται τα drones σε υγροτόπους και σε θέσεις όπου προκαλούν όχληση στην πανίδα. Παρατίθεται ως παράδειγμα προς αποφυγή. Τέτοιες πράξεις οδηγούν σε εγκατάλειψη φωλιών την άνοιξη και σε ενεργοβόρες μετακινήσεις για τα πουλιά τον χειμώνα που μπορεί να είναι μοιραίες καθώς είναι μια δύσκολη περίοδος. Το παραπάνω βίντεο είναι ένας από τους πολλούς λόγους της αναπαραγωγικής αποτυχίας των φοινικόπτερων στην λ/θ του Αγίου Μάμα.

Η αναπαραγωγή για εντυπωσιασμό είναι μια λανθασμένη και επικίνδυνη πράξη που οδηγεί το κοινό να συνηθίζει σε εικόνες όχλησης. Η επιτυχία στην φωτογράφιση ή την κινηματογράφηση είναι όταν τα πουλιά δεν φεύγουν πανικόβλητα.

Διατηρήθηκε ο αρχικός τίτλος του βίντεο, αν και το ελληνικό όνομα από την αρχαιότητα είναι φοινικόπτερα.

Το σωστό επίσης είναι υγρότοπος. Το πρόθεμα -βιο- είναι πλεονασμός.

Η φωτογραφία που υπάρχει στην αρχή, πριν το βίντεο, είναι δική μου. Τραβηγμένη με τηλεφακό από μακρυά και χωρίς να προκληθεί καμμία ενόχληση στο πουλί που περνάει αμέριμνο.