Η αθυρόστομη Ιλιάδα

Σε κανονικό δεκαπεντασύλλαβο τραγουδούσαμε, μαθητές του γυμνασίου, τον Τρωικό πόλεμο. Το διάβασα αργότερα σε διάφορες εκδοχές. Εμείς όμως το τραγουδούσαμε κιόλας.

Ο Τρωικός ο πόλεμος είχε αφορμή τον κώλο

και όσα μας λέει ο Όμηρος είν’ όλα για τον ψώλο.

Σε τούτη τη περίσταση την πιο μηδενισμένη

Άφησε τον Μενέλαο μια κωλογαμημένη

Τον Πάρη ακολούθησε και πήγανε στην Τροία

και έμεινε ο Μενέλαος και χτύπα μαλακία.

Δεν θυμάμαι άλλο, παρά μόνο αυτές τις στροφές:

Πήγε με στήθη ορθάνοιχτα τάχα να τον ξυπνήσει
κι ο Πάρης εκατάλαβε πως ήθελε γαμήσι.

Βαρδιά πλατιά την έριξε κάτω στην πρασινάδα
κι έκανε το μουνάκι της να στάζει βυσινάδα.

Μια μόνιμη επωδός που τραγουδούσαμε συχνά ήταν η εξής:

Και ο σοφός ο Πλάτωνας τον άλειφε με λάδι

και πήδαγε μαθήτριες απ’ το πρωί ως το βράδυ.

Αν θυμάται κάποιος ας στείλει τους στίχους της αθυρόστομης Ιλιάδας. Έχουμε πει με κάποιους φίλους να το ηχογραφήσουμε συνοδεία κιθάρας.

Κανέλλος Κουτσομύλης

Υ.Γ. Μια μεγαλύτερη εκδοχή έχει δώσει ο Σαραντάκος στην σελίδα του: https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/24/quasihomeric/

ΥΓ2. Και επειδή ξεφύγαμε, μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Λιαντίνη με τίτλο: Η Ελένη, ως νοητική εποπτεία, από τον Όμηρο έως τον Ελύτη.

Στην κορυφή της ανάρτησης αγγείο του κεραμέα Ιέρωνα που χρονολογείται μεταξύ 490-480 π.Χ. Βρίσκεται στο Boston των ΗΠΑ. Ο Πάρης απαγάγει την Ελένη. Ανάμεσά τους πετάει ο φτερωτός Έρωτας. Προπορεύεται ο σύντροφος του Πάρη και γιός της Αφροδίτης, Αινείας. Πίσω από την Ελένη η Αφροδίτη διορθώνει το ιμάτιό της και την ωθεί προς τον Πάρη. Το αγγείο βρέθηκε στην Νότιο Ιταλία.

Στο τέλος της ανάρτησης η πίσω όψη του αγγείου. Ο Μενέλαος βρίσκει την Ελένη μετά από δέκα χρόνια πολέμου. Ετοιμάζεται να τραβήξει το ξίφος για να την τιμωρήσει. Ακολουθεί πάλι η Αφροδίτη έχοντας τεντωμένα τα χέρια για να την προστατέψει. Πίσω της βρίσκεται η Χρυσηίδα και ο πατέρας της, ιερέας Χρύσης. (Πληροφορίες για το αγγείο: http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/AR/ar.ag/Makron-1.htm)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η αθυρόστομη Ιλιάδα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.