Παραλήψεις στην διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα αιολικά του Βαρνούντα. Οι ευθύνες για τους νεκρούς ροδοπελεκάνους.

Σχετικά με την

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 28.9 MW

ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΜΠΑ- ΑΝΘΟΒΟΥΝΙ ΟΡΟΥΣ ΒΑΡΝΟΥΣ, Ν.ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Τρεις νεκροί ροδοπελεκάνοι, σκοτωμένοι από αιολικά, βρέθηκαν στον Βαρνούντα (ανατολικά των Πρεσπών) στις 9/8/2020, από τον Σταύρο Ζωγράφο που το κοινοποίησε δημοσίως.

Τα πουλιά είχαν χτυπηθεί από τις ανεμογεννήτριες. Σε ένα από αυτά είχε  κοπεί η μία φτερούγα.

Δυστυχώς είχα μια εμπλοκή στον θάνατό τους.

Πριν να γίνει το έργο με κάλεσε ένα μελετητικό γραφείο να κάνω την ορνιθολογική μελέτη. Αρνήθηκα γιατί μετά από αυτά που είχα δει, είχα αρχίσει να έχω αρνητική άποψη και είχα συντάξει ήδη το κείμενο για της επιπτώσεις των αιολικών στα πουλιά (Αναγνωστοπούλου Μ. και Δ. Μπούσμπουρας. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, 2008, διαθέσιμο στην σελίδα http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1376&aID=401) ή εδώ

Παράγοντες του οικολογικού χώρου με πίεσαν να συμμετέχω και να περιγράψω σωστά την κατάσταση.

Στην μελέτη έκανα καταγραφές στην υποαλπική ζώνη και παρουσίασα την κατάσταση. Έβαλα και μια φωτογραφία με χρυσαετό να πετάει στην περιοχή ακριβώς που βάλανε τις ανεμογεννήτριες. Έγραψα και για τους πελεκάνους και τον κίνδυνο πρόσκρουσης και για την φωλιά της αρκούδας εκεί κοντά.

Ο συντάκτης όμως της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγραψε ότι οι ανεμογεννήτριες θα μπουν στην αλπική ζώνη και συνεπώς δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις, για να παραπλανήσει όποιον θα αντιπαρέβαλε.

Εδιαμαρτυρήθηκα, έστειλα και επιστολή αλλά είς μάτην.

Έκτοτε συμπέρανα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα, εκ των έσω, στην περίπτωση των αιολικών, αφού όλος ο σχεδιασμός έχει αφεθεί στους επενδυτές.

Το αστείο είναι ότι, αυτοί που το χειρίζονται τώρα, μαθαίνω, ότι βαρυγκομούν γιατί σε τόσο ψηλό υψόμετρο έχουν πολλά προβλήματα .

Μερικοί στον οικολογικό χώρο έχουν τεράστιες ευθύνες.

Το περιεχόμενο της ανάρτησης στο researchgate:

Α) Τα αρχικά κείμενα

Τα κείμενα από την καταγραφή της πανίδας στον Βαρνούντα πριν την τοποθέτηση του αιολικού.

Μου ζητήθηκε να κάνω την καταγραφή και αρνήθηκα αρχικά. Κάποιοι από τον οικολογικό χώρο με πίεσαν να το κάνω για να περιγράψω σωστά την παρουσία των ειδών. Οι μελετητές μου είπαν ότι έπρεπε να γίνει σύντομα η κατάθεση της μελέτης. Έστειλα τα κείμενα για να ενσωματωθούν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Εκείνη την περίοδο δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί ο θεσμός της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης κατά την φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Οι βιολόγοι έστελναν τα κείμενα και ο συντάκτης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα ενσωμάτωνε.

Β) Τα κείμενα όπως αλλοιώθηκαν στην ΜΠΕ

Μετά το τέλος των κειμένων παρατίθενται τα κείμενα όπως ενσωματώθηκαν, σχολιάστηκαν και παραποιήθηκαν από τον βασικό μελετητή.

Είδα τα κείμενα πολύ μετά αφού είχαν κατατεθεί.

Τα σχολίασα και διαμαρτυρήθηκα, αλλά δεν είχα καμμία δυνατότητα παρέμβασης. Έστειλα τα αρχικά κείμενα για να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του έργου στην διαδικασία προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους νομικούς, είτε δεν τα έλαβε υπόψη.

Παρατίθενται δύο κεφάλαια από την ΜΠΕ.

Γ) Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα για το αδιάβλητο και την ανεξαρτησία των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περίπτωση των αιολικών.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Τα κείμενα έχουν αναρτηθεί εδώ:

https://www.researchgate.net/publication/343539259_The_texts_for_the_fauna_from_the_Environmental_Impact_Study_of_the_wind_farms_in_Varnounta

Μια προσθήκη μετά από αυτοψία στην περιοχή:

Λίγες μέρες μετά την θανάτωση των ροδοπελεκάνων επισκεφτήκαμε την περιοχή. Διαπιστώσαμε ότι μερικές ανεμογεννήτριες έφεραν σύστημα καταγραφής και απομάκρυνσης πουλιών.

Οι ανεμογεννήτριες σχηματίζουν φραγμό στην κίνηση των πουλιών σε ένα διάσελο στις κορυφές (μέρος μόνο της σειράς των ανεμογεννητριών).

Το σύστημα εντοπισμού και απομάκρυνσης των πουλιών που είτε δεν λειτούργησε, είτε δεν είναι αποτελεσματικό. Τα μεγάφωνα παράγουν ήχο που πιστεύεται ότι απομακρύνει τα πουλιά. Άγνωστο αν υπήρχε και σύστημα για το σταμάτημα των ανεμογεννητριών όταν πλησιάζουν πουλιά.

Το πιο πιθανόν είναι ότι τα μικρότερου μεγέθους πουλιά και οι νυχτερίδες δεν εντοπίζονται. Αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αποτελεσματικό ούτε για τα μεγαλύτερα πουλιά στην Ελλάδα.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Παραλήψεις στην διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα αιολικά του Βαρνούντα. Οι ευθύνες για τους νεκρούς ροδοπελεκάνους.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.