Εναντίον της υποκριτικής ειρηνοφιλίας

Όσοι υπηρετούν ξένες δυνάμεις και προσωπικά συμφέροντα μιλάνε πάντα για ειρήνη. Είναι ο σίγουρος τρόπος υποδούλωσης και εξάρτησης. Το κράτος που διαχειρίζεται τους ιδιοτελείς σκοπούς των ελίτ, αφήνει να μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος συμφερόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προβάλει την ειρήνη, τον πολιτισμένο διάλογο και άλλες αυταπάτες στον λαό, όταν κάνει υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις.

Οι ελίτ που λυμαίνονται το κράτος, ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις εθνικής μειοδοσίας, διαλέγουν να μιλήσουν για την ειρήνη ως το υπέρτατο αγαθό. Η φιλαρχία και η περιφρόνηση του λαού είναι η άλλη όψη του αντιπατριωτισμού. Μερικές φορές υποδύονται τους ανθρωπιστές ενώ πρόκειται για συγκάλυψη των συμφερόντων τους. Μερικοί ανόητοι το πιστεύουν ή από ιδεολογία γίνονται πασιφιστές και λειτουργούν ως οι χρήσιμοι κήρυκες της ειρήνης, πάση θυσία. Έτσι, στους πολλούς εμπεδώνεται κλίμα τρυφηλότητας και ηττοπάθειας.

Ας δούμε τι είπαν κάποιοι σημαντικοί διανοητές για τον πόλεμο:

πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους.

Ηράκλειτος

η ελευθερία τους πέθανε από το φόβο ότι θα πεθάνει

Γκέοργκ  Χέγκελ

Εάν θέλεις ειρήνη, παρασκευάσου για πόλεμο (Si vis pacem, para bellum) 

Λατινικό ρητό

Πόλεμος ένδοξος, ειρήνης αισχράς, αιρετώτερος.

Δημοσθένης

Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.

Καρλ φον Κλάουζεβιτς

Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη.

Σουν Τζου

Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει.

Σουν Τζου

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνει κανείς να συνεχίζεται μια ανωμαλία για να αποφύγει έναν πόλεμο, γιατί δεν τον αποφεύγει, αλλά μόνο αλλάζουν οι συνθήκες προς όφελος των αντιπάλων του.

Νικολό Μακιαβέλι

Ο πόλεμος και το θάρρος έχουν κατορθώσει περισσότερα μεγάλα πράγματα απ’ ό,τι η αγάπη προς τον πλησίον. 

Φριδερίκος Νίτσε

Δεν αναζητάμε την ειρήνη για να βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά πολεμάμε για να έχουμε ειρήνη. Γι’ αυτό, να είστε φιλειρηνικοί ακόμα κι όταν πολεμάτε, ώστε να νικήσετε τους αντιπάλους και να τους προσφέρετε την ευημερία της ειρήνης.

Άγιος Αυγουστίνος

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς ένα πόλεμο, είναι να μην τον αποκλείει.

Σπύρος Μαρκεζίνης

Σαράντα έξι χρόνια μετά τη φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα, οι πιστοί του εμφανίστηκαν πάνοπλοι κάτω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Τους εμψύχωνε το ρητό του προφήτη, ότι για τον πρώτο στρατό που θα πολιορκούσε την πόλη των Καισάρων, όλες οι αμαρτίες ήταν συγχωρεμένες.

Edward Gibbon

Οι Έλληνες δεν κάνουν ποτέ ειρήνην με ένα εχθρόν, οπού κατακρατεί τον ελληνικόν τόπον.

Ρήγας Φεραίος

Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους.

Περικλής

Στην κορυφή: Πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα. «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη»