Φιλοσοφία για τα σκουπίδια

Φιλοσοφία που παραγνωρίζει το ήδη γνωστό είναι για τα σκουπίδια.

Εννοώ φιλοσοφία σύγχρονη. Η προηγούμενη, ακόμα και με τα λάθη βοήθησε στην κατανόηση του κόσμου και του ανθρώπου.

Ακόμα και η θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα, και ίσως ειδικά αυτή, που σήμερα μας φαίνεται ανόητη ιδέα, συνέβαλε στην κατανόηση του κόσμου. Συνέβαλε στην διαμόρφωση των αφηρημένων εννοιών και ας υπάρχουν στον κόσμο μόνο όντα και όχι ιδέες ή έννοιες.

Γιατί έπρεπε να θεωρηθούν σαν αιώνιες πραγματικότητες τα μαθηματικά, και ας μη σημαίνει τίποτα το ένα και ένα κάνουν δύο. Γιατί μόνο τα πράγματα αθροίζονται. Ένας σπόρος σιταριού και ένας σπόρος σιταριού κάνουν δύο σπόρους σιταριού. Και αν αυτοί φυτρώσουν «κάνουν» 40 σπόρους σιταριού. Στην πρώτη πράξη έχουμε μέτρηση, στην δεύτερη αναπαραγωγή. Η πρόσθεση αφηρημένων αριθμών είναι χρήσιμη, αλλά μη υπαρκτή.

Αποτελεί μεγάλη υπεροψία για τους φιλοσόφους να μπαίνουν στη συζήτηση, με τις αφηρημένες τους έννοιες, για πράγματα υπαρκτά και γνωστά ως προς την οντογένεσή τους. Οι φιλόσοφοι, που ζουν συνήθως στον ακαδημαϊκό κόσμο τους, δεν θέλουν να ξέρουν τίποτα για την γνώση που συσσωρεύτηκε. Θα αμφισβητήσουν την Φυσική Επιλογή, την βασική θεωρία για την ερμηνεία της εξέλιξης, χωρίς να ξέρουν βιολογία. Θα αμφισβητήσουν και την ίδια την εξέλιξη, γιατί η σχέση τους με την παλαιοντολογία είναι ότι έχουν δει την ταινία του hollywood: «Jurassic park».

Έχουν άποψη για την επιστήμη. Διαβάσανε επιστημολογία, αλλά δεν διαβάσανε και επιστήμη. Θα σου πουν, σίγουροι ότι λένε κάτι σπουδαίο: «Η εξέλιξη δεν υπόκειται στην αρχή της διαψευσιμότητας». Κι όμως η απάντηση από έναν εξελικτικό βιολόγο ήταν τόσο εύκολη και τόσο αυτονόητη: «Βρες μας, τότε, ένα απολίθωμα κουνελιού από την Κρητιδική περίοδο».

Ας τελειώνουμε λοιπόν με τη φιλοσοφία που αναμασά πράγματα που έχει ξεπεράσει η βιολογία ή η φυσική ή ακόμα και η κοινωνιολογία. Αν έχουμε να βρούμε κάτι στην σημερινή φιλοσοφία, αυτό βρίσκεται εκεί που αυτή συναντά την γλώσσα, σαν τα κείμενα του Βιτγκενστάιν ή εκεί που συναντά την ποίηση, σαν τα κείμενα του Νίτσε. Τα άλλα είναι φιλοσοφία της επιστήμης ή της τεχνικής ή απλά για τα σκουπίδια.

Κανέλλος Κουτσομύλης

Για την υπεροψία των επιστημόνων υπάρχει μία σημείωση εδώ.