Παραίνεση προς τους νέους που ανησυχούν για το περιβάλλον

Δεν θα σωθεί  το περιβάλλον με την προτεσταντική κίνηση της Γκρέτα  Τούνμπεργκ. Δεν θα σωθεί με γενικά μονοδιάστατα συνθήματα.

Ούτε με τις συμβολικές κινήσεις όπου μας καλούν οι οργανώσεις. Δεν θα σωθεί σβήνοντας το φως την «μέρα τη γης».

Ακόμα περισσότερο δεν θα σωθεί με τα αιολικά που στήνουν στις απάτητες κορφές οι μεγάλες εταιρείες.

Δεν θα σωθεί με τους βίγκαν που θέλουν να επιβάλλουν τον νέο άνθρωπο που αφύσικα κινείται μόνο με το συναίσθημα.

Όλα στοχεύουν στην ενοχή. Έτσι όπως πολύ καλά ξέρουν να κάνουν οι χειραγωγοί. Μας βάζουν διλήμματα για να ιεραρχήσουμε καταστροφές και να είμαστε σε σύγκρουση.  Να ένα δίλημμα του νέου μανιχαϊσμού: Το κλίμα ή την βιοποικιλότητα και το τοπίο;  Να πάρουμε θέση για συμφέροντα που έχουν πίσω τους χρήμα και κυριαρχία.

Θα καθαρίσει το μυαλό μας μόνο αν αισθανθούμε  πραγματικά την φύση. Μόνο αν νιώσουμε την θέση μας στο κόσμο με τον δικό μας, τον ελληνικό τρόπο, τον βυζαντινό ή τον αρχαίο που είναι ένας με παραλλαγές κι έχει την ρίζα του στην φύση. Χωρίς ενοχές αλλά με προσπάθεια γνώσης του εαυτού.

  • Στάσου κάτω από ένα δένδρο, μόνος, ακίνητος και σιωπηλός για 10 λεπτά. Τα πουλιά και τα έντομα θα σου πουν πολύ περισσότερα από όλες τις ενοχικές πιέσεις και τα σχέδια σωτηρίας.
  • Αποφάσισε να ζήσεις με επίγνωση και πιο ασκητικά. Κάνε νηστεία και αποχή από τις εύκολες συνήθειες και τα άχρηστα αντικείμενα. Μόνος σου θα τα βρεις, αν αναρωτηθείς γιατί το κάνεις.
  • Φύτεψε ένα ή περισσότερα φυτά και φρόντισέ τα. Να τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να ανθίζουν, να δίνουν καρπούς και να πεθαίνουν.

Αν τα κάνεις αυτά, κάνε ότι άλλο νομίζεις μαζί με τους άλλους,  χωρίς ενοχές, χωρίς να πιέζεις, να κατακρίνεις ή να ελεεινολογείς κανέναν.

Δ.Γ.Μ

Σχόλιο 2019-09-28 182903.jpg