Στρατός και βιοποικιλότητα

Ένα σύντομο σχόλιο

Ο στρατός μπορεί να κάνει καλό μπορεί και κακό στην φύση.

Στην Δαδιά, σε παρουσίαση για την προστατευόμενη περιοχή είχαν έρθει στρατιωτικοί πολύ ευαισθητοποιημένοι και είχαμε συζητήσει τα προβλήματα. Δέχτηκαν να προσέχουν κατά την εποχή αναπαραγωγής.

Στην θάλασσα, ο συνάδελφος Αλέξης Φραντζής είχε αποδείξει με δημοσίευση στο πιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ότι τα σόναρ του NATO προκαλούσαν τεράστια ζημιά στις φάλαινες[1]. Τον βάλανε στον πάγο και προσπαθούσαν να τον αποκλείσουν στην συνέχεια.

Στο Λιτόχωρο, μερικοί θέλουν να φύγει ο στρατός. Προφανώς για να χτίσουν. Παρόμοια στην Λήμνο. Μάλιστα κάποτε οι μηχανικοί της Πιερίας (συνειδητά και ασυνείδητα υποχείρια εργολάβων) με απέκλεισαν από συμμετοχή σε μελέτη για τον Όλυμπο γιατί δεν είχα γράψει ότι το στρατόπεδο του Λιτοχώρου είναι απειλή. Τους απάντησα: καλύτερα το στρατόπεδο, παρά να χτίσουν σε μια μεγάλη έκταση.

Τους αφιερώνω τα παρακάτω που έχω αντιγράψει από επίσημο πίνακα της Ε.Ε. που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των απειλών στην βιοποικιλότητα στις περιοχές NATURA:

  • H01 : Military, paramilitary or police exercises and operations on land. Στρατιωτικές, παραστρατιωτικές ή αστυνομικές ασκήσεις και επιχειρήσεις στη ξηρά
  • H02 : Military, paramilitary or police exercises and operations in the freshwater and marine environment. Στρατιωτικές, παραστρατιωτικές ή αστυνομικές ασκήσεις και επιχειρήσεις σε γλυκά νερά και στο θαλάσσιο περιβάλλον
  • H03 : Abandonment of terrestrial military or similar exercises (loss of open habitats). Εγκατάλειψη επίγειων στρατιωτικών ή παρόμοιων ασκήσεων (απώλεια ανοικτών οικοτόπων)

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Υποσημείωση:

[1] https://www.tanea.gr/2009/05/16/greece/paysate-pyr-falaines/

Η φωτογραφία κορυφής από την επανάσταση των γαρυφάλων στην Πορτογαλία το 1974.

 

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Στρατός και βιοποικιλότητα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.