Οι υγρότοποι της Σαμοθράκης

Η φύση στην Ελλάδα μοιάζει να είναι ανεξάντλητη. Όσο περισσότερο ερευνούμε τόσο περισσότερα είδη και σημαντικές ζώνες ανακαλύπτονται. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω με άλλο μάτι, κυάλια ή κάμερες, πολλές εκπλήξεις εμφανίζονται.
Η Σαμοθράκη είναι γνωστή για την θάλασσα, το απρόσιτο βουνό και τις βάθρες. Λίγα όμως ήταν γνωστά για τους υγροτόπους.

Σε πρόσφατη έρευνα του WWF[1] καταγράφηκαν 11 μικροί υγρότοποι. Δυστυχώς, μόνο 8 από αυτούς περιλήφθηκαν στο Προεδρικό Διάταγμα για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους[2]. Οι δύο θεωρούνται μεγάλοι σε έκταση και υπάγονται στην αυτονόητη προστασία που παρέχουν οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες όπως η Ramsar. Ο τελευταίος είναι μικρός, αλλά σε ευαίσθητη θέση και για άγνωστους λόγους δεν συμπεριλήφθηκε. Ίσως τον λόγο τον ανακαλύψαμε στην πρόσφατη έρευνά μας, όπως θα δούμε στην συνέχεια.
Στην έρευνα στην περιοχή γύρω από το λιμάνι και τις ακτές εκατέρωθεν ανακαλύψαμε ακόμη έναν υγρότοπο. Πρόκειται για έναν καλαμιώνα από όπου διέρχεται ένα ρέμα που διατηρεί γλυκό νερό όλον τον χρόνο, όπως μαρτυρά η ύπαρξη νεροχελωνών και η παρουσία πολλών υδροβίων πουλιών κατά την εαρινή μετανάστευση. Ένας φίλος από το Εναλλακτικό Ραδιόφωνο με ρώτησε τι όνομα θα του έδινα. Δεν μπορεί όμως παρά να πάρει το όνομα της περιοχής και το βασικό χαρακτηριστικό της βλάστησης: είναι ο «Καλαμιώνας Λιβαδίου».

Εικόνα3.jpg
Για να φτάσεις εκεί περνάς από τρεις υγροτόπους. Την μικρή Ανώνυμη Λιμνοθάλασσα που δεν περιλήφθηκε στο ΠΔ, και τους δύο μεγαλύτερους υγροτόπους του νησιού, την Λιμνοθάλασσα του Αγίου Ανδρέα και την Λιμνοθάλασσα Κουφκή. Όλες αυτές οι λιμνοθάλασσες δεν έχουν άμεση επικοινωνία με την θάλασσα, αλλά προφανώς δέχονται γλυκό νερό από πηγές και υπόγεια από την θάλασσα. Τα καλοκαίρια συρρικνώνονται και δεν προκαλούν εντύπωση στους επισκέπτες. Μέχρι όμως τον Ιούνιο, εκτός της τουριστικής περιόδου, σφύζουν από ζωή. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανακαλύψαμε ότι φέτος φωλιάσανε καλαμοκανάδες, ποταμοσφυριχτές, αμμοσφυριχτές και πιθανότατα η βαρβάρα και η καστανόπαπια (αυτό θα το επιβεβαιώσουμε στην επόμενη επίσκεψη, στα μέσα του Ιουνίου). Στην μετανάστευση σταματάνε πολλά είδη και μπορεί να δει κανείς πολλά από τα υδρόβια πουλιά που θα δει στο καταπληκτικό Δέλτα του Έβρου. Σε μικρούς βέβαια πληθυσμούς, αλλά σε ένα πολύ ωραίο αγροτικό τοπίο, που θυμίζει τον κάμπο της Θεσσαλίας, μόνο που έχει δίπλα θάλασσα με δελφίνια και τα άλμπατρος της Μεσογείου (τον Αρτέμη και τον Μύχο).

Εικόνα2.jpg
Παντού όμως υπάρχουν και οι απογοητεύσεις. Η ακτή πίσω από την Λιμνοθάλασσα Κουφκή είναι πεδίο βολής. Ευτυχώς τα πουλιά έχουν να καταφύγουν στους άλλους υγροτόπους, αλλά θα ήταν καλό αν λάμβανε κάποια μέτρα ο στρατός, ο οποίος έχει δείξει ευαισθησία σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως στο Δάσος της Δαδιάς, όπου αναθεώρησε τον σχεδιασμό.
Η μεγάλη απογοήτευση όμως ήταν στην λιμνοθάλασσα Ανώνυμη. Είναι γεμάτη σκουπίδια. Μου έκανε πολλή εντύπωση ότι και στις πέντε επισκέψεις είδα ότι ο κόσμος από την Καμαριώτισσα περνάει δίπλα για να κάνει το καθημερινό του περπάτημα. Αγνοούν ότι υπάρχουν πουλιά, όπως και δεν δίνουν σημασία στα σκουπίδια και στα μπάζα που καταστρέφουν τον υγρότοπο. Μετά οι ίδιοι παραπονιούνται για τον τουρισμό.
Ο κεραυνός έπεσε όταν έφτασε στα χέρια μου η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ο θεός να την κάνει) που συνοδεύει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Σαμοθράκης. Χωροθετείται ακριβώς πάνω σ’ αυτόν τον υγρότοπο. Στο σχέδιο μάλιστα που παρατίθεται, αυτός ο υγρότοπος εμφανίζεται. Ο μηχανικός όμως που συνέταξε την μελέτη, παράνομα, γιατί αυτές τις μελέτες πρέπει να τις συντάσσουν ειδικοί στο φυσικό περιβάλλον, δεν είδε τίποτα! Το έργο έχει πάρει αναβολή για χρηματοδοτικούς μάλλον λόγους. Ελπίζουμε το παρόν άρθρο και η έκθεση που θα συντάξουμε μετά το πέρας της έρευνας να οδηγήσουν σε ανασχεδιασμό.

Επισκεφτείτε, λοιπόν, το νησί το καλοκαίρι. Περπατήστε προς το Ακρωτήρι νωρίς το πρωί ή το σούρουπο και δείτε αυτό το θαυμάσιο τοπίο. Οι χώροι διακοπών μπορεί να είναι μια αφετηρία για μια άλλη ματιά για τον τόπο και όχι μόνο «Sea, Sex αnd Sun», όπως τραγουδούσε ο Σερζ Γκενσμπούργκ την δεκαετία του 70.

Υποσημειώσεις: 

[1] http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/
[2] Προεδρικό Διάταγμα. Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν. ΦΕΚ 229. 19 Ιουνίου 2012.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ρήξη φ. 134 , Ιούνιος 2017

Εικόνα1.jpgΣχέδιο.  Η θέση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Καμαριώτισσας σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη. Το οβάλ σχήμα κάτω από την γραμμοσκίαση είναι ο υγρότοπος Λιμνοθάλασσα Ανώνυμη και η γραμμοσκίαση ο χώρος όπου είχε σχεδιαστεί η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Σαμοθράκης

Εικόνα5.jpgΦωτογραφία: Καλαμοκάνας και νεροχελίδονο στην λ/θ Κουφκή

Λίγα λόγια για τους τέσσερις υγροτόπους

Στην δυτική πλευρά του λιμανιού, μπροστά από τον υγρότοπο Λιμνοθάλασσα Ανώνυμη  και σε απόσταση σε απόσταση 70 έως 200 μ βρίσκονται τρεις πλωτές μπίντες (δέστρες για πρόσδεση σαφών). Σ’ αυτές συγκεντρώνονται πουλιά, κυρίως κορμοράνοι και θαλασσοκόρακες, που τρέφονται στην θάλασσα ή στις λιμνοθάλασσες το πρώτο είδος.

Οι τρείς υγρότοποι που βρίσκονται που έχουν χαρτογραφηθεί είναι οι εξής:

Λιμνοθάλασσα Ανώνυμη

Η Ανώνυμη λιμνοθάλασσα βρίσκεται περίπου 900 μέτρα δυτικά – νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Πρόκειται για ένα παράκτιο αλμυρό λιμνίο που τους καλοκαιρινούς μήνες ξεραίνεται. Στο παρελθόν διατηρούσε μεγαλύτερη έκταση, ίσως συνδεόταν και με την γειτονική λιμνοθάλασσα του Αγίου Ανδρέα, ωστόσο ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί στο ακρωτήρι και συνεχόμενες επιχώσεις, έχουν μειώσει τουλάχιστον στο μισό την περιοχή που κατακλύζεται με νερό. Παλαιότερα ίσως είχε χαρακτηριστικά λιμνοθάλασσας, μετά τις επεμβάσεις όμως περισσότερο χαρακτηρίζεται ως ένα παράκτιο έλος (τύπος Ramsar H) χωρίς εμφανή επικοινωνία με τη θάλασσα. Απαντάται ο οικότοπος 1410 Μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi) αλλά σε πολύ μικρή έκταση.

Πολλά μπάζα και σκουπίδια ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν την περιοχή.

Στην λιμνοθάλασσα αυτή προβλέπεται να κατασκευαστεί η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του οικισμού Καμαριώτισσας. Αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του υγροτόπου.

Εικόνα9.jpgΦωτογραφία: Λ/Θ Ανώνυμη

Λιμνοθάλασσα Αγίου Αντρέα

Η λιμνοθάλασσα Αγίου Αντρέα βρίσκεται περίπου 1,1 χλμ. από το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Οι ντόπιοι την ονομάζουν «το (ν)ταλιάνι». Είναι φυσικός υγρότοπος που δημιουργήθηκε στο παρελθόν με τη δημιουργία αναχώματος από βότσαλα περιμετρικά φυσικής κοιλότητας και απέκτησε χαρακτηριστικά λιμνοθάλασσας. Αργότερα το φυσικό ανάχωμα ενισχύθηκε με επιπλέον υλικό. Πρόκειται για οικότοπο προτεραιότητας 1150* – Παράκτιες λιμνοθάλασσες της ΚΟ 92/43. Στην ακτή αναπτύσσεται αμμόφιλη βλάστηση και στα όρια της Λ/Θ υγρά λιβάδια, βούρλα (Juncus sp.) και καλάμια (Phragmites australis), ενώ στην Λ/Θ αναπτύσσεται υφυδατική βλάστηση με κυρίαρχο το είδος Ρουπία Ruppia sp. Είναι δημόσια έκταση που εκμισθωνόταν από τη νομαρχία σε συνεταιρισμό αλιέων μέχρι το 1990. Παλιότερα είχε δυο μπούκες – διαύλους επικοινωνίας με τη θάλασσα – εκ των οποίων η βόρεια έκλεινε περιοδικά από βότσαλα που μετέφεραν τα κύματα. Σήμερα η επικοινωνία της με τη θάλασσα μέσω διαύλου έχει πλέον μπλοκαριστεί από όγκους αδρανών υλικών και βότσαλων, συσσωρευμένων από τον ισχυρό κυματισμό λόγω βοριάδων. Στα νότια όρια υπάρχουν ενδείξεις ότι εισέρχονται γλυκά νερά από τον υπόγειο υδροφορέα. Δεν έχει πια αλιευτική δραστηριότητα όπως στο παρελθόν και πιθανώς δεν υπάρχουν πια ψάρια μια και δεν έχει άμεση επικοινωνία με τη θάλασσα. Δεν γίνεται καμιά δραστηριότητα στον υγρότοπο ενώ η λεκάνη απορροής καλύπτεται από εκτατικές καλλιέργειες δημητριακών, βοσκότοπους και αραιότατη δόμηση και δρόμους.

Εικόνα8.jpgΦωτογραφία: Σιλιγούρος στην ΛΘ Αγίου Ανδρέα

Λιμνοθάλασσα Κουφκή

H λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) βρίσκεται περίπου 1,4  χλμ. νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Πρόκειται για μια λιμνοθάλασσα στη διεργασία της δημιουργίας της, αλλά μάλλον θα έπρεπε να ονομάζεται έλος Κουφκή. Υπάρχει δυσκολία στο να χαρακτηριστεί ο τύπος υγρότοπου. Πρόκειται για σημείο εκφόρτισης υπόγειου υδροφορέα σε μια παραλιακή κατωφέρεια η οποία μετατράπηκε σε κοιλότητα όταν δημιουργήθηκε από τη μεριά της θάλασσας και από τον ισχυρό κυματισμό των νοτιάδων ένα ανάχωμα από βότσαλα. Η παραλία αυτή χρησιμοποιείται και ως παραλιακός δρόμος πρόσβασης με μικρές ίσως ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η ίδια διεργασία δημιούργησε και το γειτονικό νταλιάνι του Αγίου Ανδρέα. Υπόγεια και επιφανειακά νερά από κατακρημνίσματα παγιδεύονται εκεί μέχρι να στεγνώσουν, νωρίς το καλοκαίρι. Λόγω επίδρασης της θάλασσας το νερό είναι υφάλμυρο. Οι κυριαρχούντες οικότοποι είναι οι 3140 – Σκληρά ολιγο-μεσοτροφικά ύδατα με Χαροειδή , 72Α0 – Καλαμώνες και 72Β0 – Κοινωνίες των υψηλών βούρλων. Υπάρχουν μικρές εκτάσεις με καλαμώνες από Schoenoplectus littoralis και Phragmites australis αλλά και αρκετά υφυδατικά Ruppia maritima και Chara sp. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινόπωρου σταθμεύουν εδώ αρκετά μεταναστευτικά είδη πτηνών κυρίως χαραδριόμορφα. Το χειμώνα λαμβάνει χώρα κυνήγι. Στη λεκάνη απορροής κυριαρχούν οι καλλιέργειες ξηρικών δημητριακών, έτσι ο υγρότοπος μάλλον ρυπαίνεται από μη σημειακή γεωργική ρύπανση κυρίως από λιπάσματα.

Εικόνα4.jpgΦωτογραφία: Η λ/θ Κουφκή

Ο τέταρτος υγρότοπος είναι ο οι εκβολές και ο Καλαμιώνας στην περιοχή Λιβάδι.

Βρίσκεται 1 χλμ ΝΑ της λιμνοθάλασσας Κουφκή. Η θέση του δίνεται στο σχήμα που ακολουθεί.

Πρόκειται για εκβολή ρεμάτων με γλυκά νερά κοντά στην ακτή. Καταγράφηκε για πρώτη φορά ως υγρότοπος σ’ αυτήν την μελέτη.

Η παρουσία των καλαμιών (Phragmites australis) και νεροχελωνών στην εκβολή μαρτυρά την παρουσία γλυκού νερού καθ όλη την διάρκεια του έτους. Ο υγρότοπος έχει αποξηρανθεί σε μεγάλο μέρος του από την επέκταση καλλιεργειών. Την άνοιξη αποτελεί σταθμό μετανάστευσης.

Εικόνα6.jpgΦωτογραφία: Καστανόπαπια

Πίνακας ειδών πουλιών

Παραθέτω εδώ έναν πίνακα με τα είδη που έχουν καταγραφεί στους τέσσερις υγρότοπους και την ευρύτερη περιοχή.

Ο χώρος εδώ δυστυχώς δεν επιτρέπει καλύτερη μορφοποίηση του πίνακα.

Επιστημονικό όνομα
Ελληνικό όνομα
Θάλασσα και ακτή ανατολικά Καμαριώτισσας
Θάλασσα και ακτή δυτικά Καμαριώτισσας
Λ/Θ Ανώνυμη
Λ/Θ Αγίου Ανδρέα
Λ/Θ Κουφκή
Υγρότοπος Λιβάδι
Ένδειξη φωλιάσματος
Παρατηρήσεις
Tachybaptus ruficollis
Νανοβουτηχτάρι
Φ 6
Μετανάστευση και διαχείμαση
Calonectris diomedea
Αρτέμης
E >30 ανά μισή ώρα παρατήρησης, Κ
E > 40 ανά μισή ώρα παρατήρησης, Κ
Τρέφονται συστηματικά τον Μάιο και Ιούνιο στην ανοικτή θάλασσα και κοντά στο λιμάνι. Αν και εντοπίζεται κατά εκατοντάδες άνοιξη και καλοκαίρι και υπάρχουν πολλές κατάλληλες θέσεις δεν έχει διαπιστωθεί φώλιασμα.
Puffinus yelkouan
Μύχος
Ε > 40 ανά μισή ώρα,  Κ
Ε >40 ανά μισή ώρα, μέγιστη ομάδα 42 άτομα,  Κ
Τρέφονται συστηματικά τον Μάιο και Ιούνιο στην ανοικτή θάλασσα και κοντά στο λιμάνι. Αν και εντοπίζεται κατά εκατοντάδες άνοιξη και καλοκαίρι και υπάρχουν πολλές κατάλληλες θέσεις δεν έχει διαπιστωθεί φώλιασμα.
Phalacrocorax carbo
Κορμοράνος
Φ 2  E5
Φ 28 Ε 3
Ε 1
Κούρνιασμα στις μπίντες δυτικά του λιμανιού.
Phalacrocorax aristotelis
Θαλασσοκόρακας
Φ 2
Φ 19 E4 Κ14
Κούρνιασμα στις μπίντες δυτικά του λιμανιού. Φωλιάζει σε απρόσιτες ακτές στα ανατολικά και νότια του νησιού.
Egretta garzetta
Λευκοτσικνιάς
E 4 Απρίλιο, 2 τον Μάιο
Μετανάστευση
Casmerodius albus
Αργυροτσικνιάς
E 1
Μετανάστευση
Ardea cinerea
Σταχτοτσικνιάς
E 1
E
Μετανάστευση
Ardea purpurea
Πορφυροτσικνιάς
E 2
Μετανάστευση
Phoenicopterus roseus
Φοινικόπτερο
E 22
Μετανάστευση
Cygnus olor
Κύκνος
Ε 8
Μετανάστευση
Tadorna ferruginea
Καστανόπαπια
E 3
E  5 Απρίλιο , 3 τον Μάιο
E 2
B?
Μάλλον φωλιάζει εκτός υγροτόπων
Tadorna tadorna
Βαρβάρα
E
E  18 Απρίλιο
E  4 άτομα τον Μάιο Κ 4
B?
Μάλλον φωλιάζει εκτός υγροτόπων
Anas querquedula
Σαρσέλα
E 6
Μετανάστευση
Anas clypeata
Χουλιαρόπαπια
E 2
Μετανάστευση
Circaetus gallicus
Φιδαετός
Μετανάστευση
Circus cyaneus
Χειμωνόκιρκος
E
Μετανάστευση
Circus pygargus
Λιβαδόκιρκος
Μετανάστευση
Accipiter nisus
Ξεφτέρι
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Buteo buteo
Γερακίνα
Ε
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Buteo rufinus
Αετογερακίνα
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Falco tinnunculus
Βραχοκιρκίνεζο
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Himantopus himantopus
Καλαμοκανάς
E4, K4
Ε 7 πιθανά 2 ζευγάρια, Κ2 φωλιά τον Ιούνιο
B
Η χαμηλή στάθμη δεν ευνοεί μάλλον κάθε έτος το φώλιασμα.
Recurvirostra avosetta
Αβοκέτα
E 1 τον Μάιο
Μετανάστευση
Glareola pratincola
Νεροχελίδονο
E2 τον Μάιο
Μετανάστευση
Charadrius dubius
Ποταμοσφυριχτής
E 4, Κ 1 ζευγάρι με μικρά
E5 Μάιο Κ >2 ζευγάρια
Β
Περισσότερα από 6 ζευγάρια δίπλα στους υγροτόπους και στην ακτή
Charadrius hiaticula
Αμμοσφυριχτης
Ε 2
E
E 9 Μάιο
Β?
Charadrius alexandrinus
Θαλασσοσφυριχτής
Φ E
E Απρίλιο
Μετανάστευση
Pluvialis squatarola
Αργυροπούλι
Φ 2
Μετανάστευση
Calidris minuta
Νανοσκαλίδρα
E 8 Μάιο
Μετανάστευση
Calidris ferruginea
Δρεπανοσκαλίδρα
E3 Μάιο
Μετανάστευση
Calidris alpina
Λασποσκαλίδρα
Φ 1
Φ 1
Μετανάστευση
Philomachus pugnax
Μαχητής
E3
E 7
Μετανάστευση
Lymnocryptes minimus
Κουφομπεκάτσινο
Φ 2
Μετανάστευση
Numenius phaeopus
Σιγλιγούρος
E 2
Μετανάστευση
Tringa erythropus
Μαυρότρυγγας
E
Μετανάστευση
Tringa nebularia
Πρασινοσκέλης
E
Μετανάστευση
Tringa glareola
Λασπότρυγγας
E
Μετανάστευση
Sterna sandvicensis
Χειμωνογλάρονο
E
E
Μετανάστευση
Chlidonias hybrida
Μουστακογλάρονο
E 2
Μετανάστευση
Larus melanocephalus
Μαυροκέφαλος Γλάρος
Φ >7  E
E >60
Μετανάστευση
Larus ridibundus
Καστανοκέφαλος Γλάρος
Φ
E
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Larus michahellis
Ασημόγλαρος
Φ >250
Φ E >40
Φ 6 E>250 στην ακτή
E >50 E >300 Κ>140 κουρνιάζουν στην δίπλα στην όχθη
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Streptopelia decaocto
Δεκαοχτούρα
E
R
Otus scops
Γκιώνης
B
Athene noctua
Κουκουβάγια
R
Apus apus
Σταχτάρα
Β
Alcedo atthis
Αλκυόνη
E
Μετανάστευση
Merops apiaster
Μελισσοφάγος
B
Δεν παρατηρήθηκε το είδος. Ενδείξεις ότι φώλιαζε με περισσότερα από 10 ζ.
Upupa epops
Τσαλαπετεινός
B
Galerida cristata
Κατσουλιέρης
Φ E Κ
Φ Ε Κ
Φ
E K
R
Hirundo rustica
Σταυλοχελίδονο
E
Φ E
Β
Motacilla flava
Κιτρινοσουσουράδα
E
E 2
E 2 άτομα τον Μάιο
B?
Υποείδος flava
Motacilla alba
Λευκοσουσουράδα
E
B?
Troglodytes troglodytes
Τρυποφράχτης
Φ
Φωλιάζει εκτός περιοχής μάλλον
Erithacus rubecula
Κοκκινολαίμης
K
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Phoenicurus ochruros
Καρβουνιάρης
Μετανάστευση
Saxicola rubetra
Καστανολαίμης
Μετανάστευση
Saxicola rubicola
Μαυρολαίμης
B
Oenanthe oenanthe
Σταχτοπετρόκλης
E 7
Μετανάστευση. Φωλιάζει εκτός περιοχής
Turdus merula
Κότσυφας
Φ
R
Hippolais pallida
Ωχροστριτσίδα
B
Sylvia cantillans
Κοκκινοτσιροβάκος
B
Phylloscopus trochilus
Θαμνοφυλλοσκόπος
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Parus major
Καλόγερος
R
Lanius collurio
Αετομάχος
B
κοινό είδος στις εκτάσεις κοντά στις λιμνοθάλασσες
Lanius minor
Γαϊδουροκεφαλάς
B
Lanius senator
Κοκκινοκεφαλάς
B
Garrulus glandarius
Κίσσα
R
Corvus corone
Κουρούνα
E 2
E2
Φ 2
Β
Corvus corax
Κόρακας
E 2
E2
Φ 2
Ένα ζευγάρι στην ευρύτερη περιοχή
Passer domesticus
Σπιτοσπουργίτης
R
Passer hispaniolensis
Χωραφοσπουργίτης
Β
Αποικία σε δένδρο σε αγροτικές εκτάσεις
Fringilla coelebs
Σπίνος
Φωλιάζει εκτός περιοχής
Carduelis carduelis
Καρδερίνα
Φ
K
R
Emberiza melanocephala
Αμπελουργός
E
Β
Miliaria calandra
Τσιφτάς
Φ E Κ
Φ
E
R
 

 

Υπόμνημα πίνακα:

Φ: Φθινόπωρο

Ε: Άνοιξη

Κ: Καλοκαίρι

Β στην ένδειξη φωλιάσματος: Φώλιασμα

Φωτογραφία κορυφής: Θαλασσοκόρακες σε μπίντα μπροστά από την λ/θ Ανώνυμη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι υγρότοποι της Σαμοθράκης

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.