Για τον καλαμοκανά

Μερικές αρνητικές συμπεριφορές που διαπίστωσα από τουρίστες και φωτογράφους πουλιών με οδήγησαν να γράψω αυτό το σημείωμα, ώστε να ξέρουμε ότι μπορεί να δημιουργήσουμε σοβαρό πρόβλημα στα πουλιά στην προσπάθειά μας να τα πλησιάσουμε και να τα θαυμάσουμε από κοντά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. 

Ο καλαμοκανάς είναι ένα πουλί που μπορεί να φωλιάσει ακόμα και σε μικρούς ρηχούς υγροτόπους, αρκεί να υπάρχει χαμηλή στάθμη στο νερό και χαμηλή βλάστηση. Ακόμα και σε υγροτόπους μερικών στρεμμάτων, αρκεί να μην υπάρχει ενόχληση από άνθρωπο ή ζώα. Αυτή την περίοδο είναι ευάλωτος. Τα μικρά ή η φωλιά μπορεί να θηρευτούν από αλεπούδες, γλάρους, κουρούνες ή ακόμα και από σκυλιά ή να πατηθούν αν μπουν μέσα αγελάδες ή βουβάλια.

Αρσενικός καλαμοκανάς. Πολύ μαύρο στην ράχη. 

Καταγραφή3.JPG

Θηλυκός καλαμοκανάς. Με καφέ αποχρώσεις στην ράχη.

Η φωλιά είναι συνήθως πάνω σε φυτά που έχουν πατηθεί ή σε μικρή νησίδα, σαν ανάχωμα, και πάντα δίπλα σε ρηχά νερά όπου μπορεί να κατέβει περπατώντας για να τραφεί και ακόμα για να μπορούν να κατέβουν περπατώντας οι νεοσσοί λίγο μετά από την εκκόλαψη των αυγών.  Κλωσσάει για 3 εβδομάδες. Τα μικρά κυκλοφορούν αμέσως και τρέφονται μόνα τους υπό την επίβλεψη των γονέων. Το βράδυ ή όταν βρέχει τα καλύπτουν. Θα μεγαλώσουν  πολύ γρήγορα και θα πετάξουν σε 3 – 4 εβδομάδες και είναι εντελώς ανεξάρτητα μετά από 2 – 4 εβδομάδες.

himhim nest1.JPG

himhim chick3.JPG

Όταν αντιληφθούν ένα θηρευτή ή κάθονται χαμηλά στην φωλιά για να μην φαίνονται ή φεύγουν μακρυά από την φωλιά για να μην εντοπιστεί. Μερικές φορές επιτίθενται στον θηρευτή για να τον διώξουν μακρυά ή για να του αποσπάσουν την προσοχή.

Καταγραφή.JPG

Όταν αντιληφθούν άνθρωπο να πλησιάζει κοντύτερα από 100 μέτρα απομακρύνονται από φωλιά και τρέφονται ή βαδίζουν σε αρκετή απόσταση ή καμμιά φορά κρύβονται πίσω από ψηλότερη βλάστηση. Αν πλησιάσει άνθρωπος ή σκύλος σε απόσταση 100 μέτρων ή και περισσότερο  πετάνε στον αέρα φωνάζοντας και κάνοντας μεγάλους κύκλους γύρω του για πολύ ώρα. Σ΄ αυτή την περίπτωση πρέπει πάντα να απομακρυνόμαστε. Αν ενοχλήσουμε για πολύ ώρα υπάρχει πιθανότητα να γίνει ζημιά στην εκκόλαψη των εκτεθειμένων αυγών ή να υπάρξει θήρευση από γλάρους ή κουρούνες.

himhim nest3.JPG

Θα πρέπει να προσέχουμε να μην ενοχλούμε ούτε κοντά στην φωλιά, ούτε όταν κυκλοφορούν οι νεοσσοί. Αν δούμε ενδείξεις ενόχλησης πρέπει να απομακρυνθούμε άμεσα. Φωτογραφίζουμε από μακρυά με τηλεφακό. Απαγορεύεται να μπούμε στο νερό. Αν αντιληφθούμε άλλους να πλησιάζουν τους κάνουμε υπόδειξη.  Αν δεν συμμορφωθούν ειδοποιούμε την φύλακες της δασικής υπηρεσίας, του Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης περιοχής ή και την αστυνομία.

Οι φωτογραφίες με τις φωλιές και τους νεοσσούς που παρατίθενται είναι από μόνιμο παρατηρητήριο πουλιών – κρύπτη και έχουν τραβηχτεί με τηλεφακό.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας