Για τα πουλιά που φωλιάζουν στις αμμώδεις παραλίες.

Στις αμμώδεις παραλίες, ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε υγροτοπικές ζώνες, φωλιάζουν πουλιά. Όπως οι θαλάσσιες χελώνες και οι φώκιες, που τις έχουμε εξορίσει πλέον από τις ακτές, έχουν και τα πουλιά πρόβλημα από την αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας στις ακτές.

Καταγραφή.JPG

Φωτ. Θαλασσοσφυριχτής

Τα τυπικά πουλιά των ακτών είναι οι θαλασσοσφυριχτές και σπανιότερα οι αμμοσφυριχτές και οι ποταμοσφυριχτές, που θα τους δούμε κυρίως κατά την μετανάστευση. Ο αμμοσφρυριχτής φωλιάζει σε ορισμένες ακτές στην Ελλάδα κοντά σε υγροτόπους, ενώ ο ποταμοσφυριχτής φωλιάζει σε αμμώδη τμήματα των ποταμών.

Τα πουλιά αυτά κάνουν τα αυγά τους στο έδαφος. Όταν πλησιάσει κάποιος θηρευτής φεύγουν από τις φωλιές και κινούνται κάπου κοντά, προσπαθώντας να τον αποπλανήσουν. Το ίδιο κάνουν και με τον άνθρωπο. Τα αυγά δεν φαίνονται και υπάρχει κίνδυνος να τα πατήσουμε. Οι νεοσσοί μόλις εκκολαφθούν είναι σε θέση να περπατήσουν αμέσως αλλά είναι ευάλωτοι χωρίς την προσοχή των γονιών τους.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε έναν θαλασσοσφυριχτή. Έχει αντιληφθεί ότι πλησιάζουν άνθρωποι και κάνει τον αδιάφορο. Η φωλιά όμως είναι κάπου εκεί. Εδώ είναι κάπως προφυλαγμένη. Άλλες φορές είναι μια απλή κοιλότητα στο έδαφος. 

chaale.JPG

chaale αυγά.JPG

chaale αυγά2.JPG

chaale αυγά3.JPG

Ας προσέχουμε στις ακτές όταν είμαστε κοντά σε αμμοθίνες ή κοντά σε υγρότοπο. Δεν πρέπει να κινούμαστε με αυτοκίνητα, μηχανές ή και με τα πόδια προς τις περιοχές που έχει υγροτόπους πίσω από την ακτή.

Υπάρχει ο κίνδυνος να πατήσουμε φωλιές με αυγά στο έδαφος χωρίς καν να το αντιληφθούμε ή να ενοχλήσουμε και να μείνουν τα αυγά εκτεθειμένα στον ήλιο ή να εγκαταλειφθούν οι νεοσσοί εκτεθειμένοι σε θηρευτές.

Τα σκυλιά επίσης μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να τα έχουμε δεμένα, ειδικά αν υπάρχει υγροτοπική έκταση κοντά.

Καταγραφή5.JPG

Φωτ. Η περιοχή φαίνεται σαν αποξηραμένος υγρότοπος αλλά είναι χώρος αναπαραγωγής του θαλασσοσφυριχτή. Τα πασαλάκια που είχε βάλει η Ορνιθολογική πριν από χρόνια μετά από έγκριση από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες, για να εμποδίζεται η πρόσβαση σε οχήματα και μηχανές,  έχουν πλέον καταστραφεί. 

DSC07059.JPG

Φωτ. Νεαρός θαλασσοσφυριχτής στα πρώτα του βήματα. Δεν πρέπει να μείνει πολύ ώρα χωρίς την επίβλεψη των γονέων.  Είναι η ίδια φωτογραφία με την φωτογραφία στην κεφαλίδα του άρθρου. 

1.jpg

Φωτ. Νεαρός θαλασσοσφυριχτής τρέχει να κρυφτεί κάτω από την μητέρα του. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το μέρος που γεννήθηκε παρκάρουν τα αυτοκίνητα των επισκεπτών της διάσημης παραλίας Βοϊδοκοιλιά. 

chahia.JPG

Φωτ. Νεαρός αμμοσφυριχτής. Διακρίνεται δύσκολα. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα με την αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας στις ακτές. 

Μένουμε μακρυά όταν θα δούμε ένα από αυτά τα πουλιά. Φωτογραφίες μπορούμε να βγάλουμε μόνο με τηλεφακό. Δεν πλησιάζουμε περισσότερο από 50 μέτρα από το πουλί και δεν μπαίνουμε σε παρόμοιο βιότοπο με αυτό που το είδαμε. Το σωστότερο μέτρο είναι η εξ αρχής απαγόρευση της πρόσβασης.  

Οι φωτογραφίες είναι από έρευνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είναι με τηλεφακό εκτός από αυτές με την φωλιά, που τραβήχτηκαν επίτηδες για να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν δημοσιεύονται φωτογραφίες με φωλιές με αυγά ή νεοσσούς, εκτός από ειδικές περιπτώσεις έρευνας ή ενημέρωσης, μετά από αδειοδότηση. 

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

.