Μαζί τα καταστρέφουμε

Η απόπειρα δημιουργίας οικισμού μέσα σε υγρότοπο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά τις καταστροφές υπάρχει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το θέμα αναμένεται να δικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εδώ ένα κείμενο του 2014.

Τι συμβαίνει στις Αλυκές του Κίτρους;

Παραφράζοντας την ρήση του Πάγκαλου μπορούμε να πούμε «Μαζί καταστρέψαμε την φύση της Ελλάδας». Η δημιουργία ενός οικισμού μέσα σε υγρότοπο και σε ενταγμένη περιοχή στο  δικτύου NATURA και τμήμα μάλιστα Εθνικού Πάρκου είναι μια απόδειξη. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι το ΤΑΙΠΕΔ που παρεμβαίνει αλλά μια πολυπλόκαμη διαπλοκή όπου εμπλέκεται η κοινωνία της Πιερίας. Πρόκειται για τον οικισμό Ολυμπιάδα δίπλα στον Κορινό της Περιάς στην ζώνη των Αλυκών Κίτρους.

Έρχεται  σαν συνέχεια της προηγούμενης απόπειρας,  τις δεκαετίες του ’70 και ’80, να γίνει οικισμός στην ακτή μπροστά από την λιμνοθάλασσα των αλυκών Κίτρους. Τότε η χούντα είχε παραχωρήσει την έκταση σε οικοδομικό συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε στο Κίτρος και είχαν τοποθετηθεί πάσσαλοι που ορίζανε οικόπεδα ακόμα και μέσα στο νερό. Πολλοί πάσσαλοι ακόμη υπάρχουν. Καθώς όμως η υπόθεση αυτή ήταν κραυγαλέα δεν μπόρεσε να προχωρήσει και η δημόσια γη δεν έγινε οικόπεδα.

Στην συνέχεια όμως ήρθε η εποχή της απόλυτης διαπλοκής. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μαζί με δημάρχους ξεκίνησαν μια προσπάθεια να γίνει ένας οικισμός κοντά στον Κορινό σε μια φυσική υγροτοπική έκταση με εκτεταμένες αμμοθίνες στην ακτή. Παρά τις αντιρρήσεις των στελεχών του υπουργείου περιβάλλοντος, από το 1990, σχεδίασαν με παράνομο τρόπο τον οικισμό και πλαστογράφησαν τα όρια των προστατευόμενων περιοχών για να μπορέσουν να εκδώσουν άδεια για δημιουργία ενός οικισμού που τον ονόμασαν Ολυμπιάδα.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντόπουλος και ο δήμαρχος Κατερίνης Χιονίδης το στηρίζουν σθεναρά και μάζεψαν ψήφους καθώς όλοι όσοι μπήκαν στο παιχνίδι βρέθηκαν να είναι συνένοχοι. Εκπονήθηκαν σχέδια που εγκρίθηκαν με απόκρυψη στοιχείων από ορισμένες υπηρεσίες, ώστε να βγουν «νόμιμες» αποφάσεις και να δημιουργηθεί πολεοδομικό σχέδιο.

Καταγραφή8.JPG

Η κοινωνία του Κορινού θεώρησε ότι ήταν μια ευκαιρία πλουτισμού καθώς παρουσιάστηκε μια δυνατότητα από το πουθενά. Ξαφνικά μπορούσε κάθε οικογένεια του Κορινού να έχει ένα οικόπεδο σε μια δημόσια γη που του χαρίζονταν. Με την αδειοδότηση του νέου οικισμού η γη που πήρε κάθε οικογένεια, το οικόπεδο πλέον, θα είχε μία τεράστια υπεραξία.  Έτσι με μια πολιτική κίνηση οι πολιτική άρχοντες της Πιερίας δημιούργησαν έναν νέο τύπο συλλογικού ρουσφετιού. Για να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία έτρεξαν πολλοί που κατάγονταν από τον Κορινό. Μάλιστα έγιναν ακόμη και εικονικοί γάμοι για να πάρει μερίδιο η οικογένεια. Πολλοί από αυτούς διαβλέποντας το αδιέξοδο πούλησαν κατευθείαν το «οικόπεδο» και «χώρισαν».

Στην κίνηση αυτή έχει αντιδράσει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Αλυκών Κίτρους και περιβαλλοντικές οργανώσεις.  Λίγο πριν τις εκλογές εκατοντάδες πολίτες, εξαρτημένοι με την θέληση τους και με πλήρη επίγνωση της λαμογιάς, μαζί με λίγοι αφελείς, πίεζαν να προχωρήσει ο οικισμός και οι πολιτικοί παράγοντες πίεζαν με την σειρά τους το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην παράνομη αδειοδότηση. Ο Σύριζα της Πιερίας παρέμεινε αδρανής καθώς εμπλέκονταν στην διαπλοκή πολύς λαός.

Και ακριβώς πριν τις εκλογές (στις 22/5) κυκλοφόρησε η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ που εγκρίνει τον οικισμό περιορίζοντας τα όρια σε μια προσπάθεια να περισώσει ότι μπορεί. Η υπόθεση είναι παρόμοια με τον οικισμό Κισσός στον Χορτιάτη, μόνο που είναι υγρότοπος και υπάρχει ένας ακόμη λόγος να μην προχωρήσει.

Σήμερα στους δρόμους, που άνοιξαν από τους εργολάβους για να δημιουργηθεί μια defacto κατάσταση,  αλλά σταμάτησαν μετά από καταγγελίες γιατί ήταν παράνομοι, φωλιάζουν καλαμονανάδες και πετροτριλίδες και τρέφονται ερωδιοί. Αν πιστεύουμε πραγματικά στον δημόσιο χώρο και θέλουμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, πρέπει τα σχέδια αυτά να σταματήσουν. Οι υγρότοποι έχουν μεγάλες δυνατότητες επανόρθωσης.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ρήξη φ. 105, Ιούνιος 2014

Φωτογραφία κορυφής: Νεροχελίδονο κοιτάξει ενοχλημένο τους επισκέπτες στον δρόμο που ανοίχτηκε μέσα στην υγροτοπική έκταση

Φωτογραφία κειμένου: Καλαμοκανάδες τρέφονται δίπλα σε δρόμο που ανοίχτηκε. Φωλιάζουν στην έκταση αυτή.